Samen bouwen aan een duurzame omgeving
Ruimte is een schaars goed in Vlaanderen. Met een derde van ons oppervlak al in gebruik en elke dag zes hectaren extra bebouwd, neemt de druk op onze omgeving toe. Dit heeft ingrijpende gevolgen voor biodiversiteit, waterbeheer en ons klimaat. Met Wij zijn Ruimte willen we iedereen uitnodigen om samen met andere ogen naar de beschikbare ruimte te kijken en concrete stappen te zetten naar een duurzame, leefbare omgeving.
Wij zijn Ruimte richt zich op scholen, buurtgroepen en gemeenten die hun omgeving willen herdenken. Het project biedt tools en activiteiten aan waarmee deelnemers samen ontdekken hoe ruimte beter, groener en gezonder kan worden ingericht. Via een speelse, participatieve aanpak werken groepen stap voor stap naar concrete resultaten. Of het nu gaat om een groene speelplaats, een buurttuin of een beter waterbeheer: het project geeft handvaten om lokaal het verschil te maken.
- Voor scholen: Lespakket
- Voor buurtgroepen: Werkpakket
- Voor de stad/gemeente: Publicatie inzichten
Het lespakket is uitgewerkt voor 3e graad lager onderwijs.
Lespakket voor scholen
Bijlagen achtergrondinformatie
- Bijlage 1 – Onderwijsdoelen
- Bijlage 2 – Inspiratiebundel voor leerkrachten
- Bijlage 3 – Samen Buurt Maken
- Bijlage 4 – Affiche
Bijlagen Les 1.1
- Bijlage 5 – Ruimtebingo
- Bijlage 6 – Link interactieve kaart
- Bijlage 7 – Begeleidende presentatie les 1.1
Bijlagen les 1.2
Bijlagen les 2
- Bijlage 10a – Plattegrond landelijke omgeving
- Bijlage 10b – Plattegrond stedelijke omgeving
- Bijlage 11 – Woningen en andere functies
- Bijlage 12 – Opdrachtfiches
- Bijlage 13 – Begeleidende presentatie les 2
- Bijlage 14 – Mogelijke uitkomsten Ruimtespel
Bijlagen les 3
Bijlagen les 4
Bijlagen les 5
Bijlagen les 6
Bijlagen les 7
Werkpakket voor buren
Bijlagen Wij zijn Ruimte-spel
Heb je zin gekregen om dit traject in jouw stad/gemeente op te starten, download dan het lespakket voor scholen en/of het werkpakket voor de buurt om zelfstandig aan de slag te gaan. Of kies voor een begeleiding door de ervaren coaches van GoodPlanet en Commons Lab en contacteer ons via c.pattyn@goodplanet.be voor een offerte op maat.
Contact
Graag begeleiding bij dit traject om de impact te vergroten? Neem dan contact op met c.pattyn@goodplanet.be
GoodPlanet en Commons Lab staan klaar om samen met jou tot een meer gedragen ruimtelijk beleid te komen, te sensibiliseren van jong tot oud en verbinding te creëren tussen scholen en hun buurt.
Wij zijn Ruimte kwam tot stand via een samenwerking tussen GoodPlanet, Commons Lab, Architecture Workroom en Universiteit Antwerpen, met de steun van de Vlaamse overheid, Departement omgeving.